13.10.2016
Vaja železniška nesreča 2016 - kratek povzetek

\"\\"\\\\"\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\\\\\\\\\"\\\\\\\\"\\\\"\\"\"

Kot smo že napovedali, je v nedeljo, 9. oktobra v Mariboru potekala vaja državnega pomena »Vaja železniška nesreča 2016«.

Z namenom celovitega preverjanja pripravljenosti na ukrepanje ob železniški nesreči se je pripravila in izvedla omenjena vaja. Izvedena je bila kot enodnevna, napovedana, praktična vaja.

VODJA VAJE: Franci Petek, poveljnik GZS
VODJA SKUPINE ZA NAČRTOVANJE: Samo Robič, poveljnik GZ Maribor

Vaja se je izvedla na podlagi predpostavke, da je v nedeljo, 9. oktobra 2016 ob 10:00 uri na tako imenovanem koroškem tiru železniške proge Maribor Kolodvor – Studenci prišlo do trčenja kompozicij potniškega ter tovornega vlaka v Mariboru na dravskem mostu.
Na potniškem vlaku je večje število potnikov ter osebje. Veliko je poškodovanih, nekateri so ujeti v vagonu, nekateri se sami rešujejo, nekaj jih je popadalo v reko Dravo. Na mostu sta v višini obvisela tudi delavca, ki sta opravljala vzdrževalna dela. Tovorni vlak je prevažal tudi nevarne snovi. Zaradi trka je prišlo do iztekanja te nevarne snovi iz cisterne v okolico. Poročajo tudi o požaru v območju trka.
Ožje območje trka – nesreče zajema železniški most čez reko Dravo, ter desni breg reke v območju mosta. Območje nesreče zajema tudi cestišča v neposredni bližini kakor tudi del nakupovalnega središča Europark.

Makrolokacija:


Enote, ki so sodelovale:

Gasilska brigada Maribor
GEŠP PGD Ptuj
GEŠP PGD Radlje
GEŠP PGD Gornja Radgona
GEŠP PGD Slovenska Bistrica
PIGD Henkel
PGD Maribor-mesto
PGD Kamnica
PGD Brezje
PGD Maribor-Pobrežje
PGD Maribor-Studenci
PGD Radvanje
PGD Razvanje
PGD Zrkovci
PGD Dogoše
PGD Pekre
PGD Malečnik
PGD Miklavž

PGD Hotinja vas
PGD Rače
PGD Dvorjane
PGD Korena
PGD Podova
PGD Gorica
PGD Bohova
Štab CZ MO Maribor
ReCO Maribor
NMP Maribor
Policija
Slovenska vojska
Slovenske železnice
Podvodna reševalna služba
Gorska reševalna služba Maribor
REPS – Društvo za reševalne pse
NIGRAD d.d.

Prav tako so na vaji kot ponesrečenci sodelovali številni markiranti, maskerji, opazovalci, ocenjevalci, pripravljalci in komentatorji. 

Po prvi krajši analizi je bila vaja ocenjena kot zelo uspešna, temeljita podrobna analiza pa bo opravljena v naslednjih dneh.

Na spodnjih dveh povezavah si lahko ogledate nekaj slik ter odličen kratek video posnetek vaje, za kar se ekipi BK TV in spletnemu portalu Lokalec.si zelo zahvaljujemo.

https://www.facebook.com/bktv123/videos/560748114119612/

http://www.lokalec.si/novice/foto-drzavna-gasilska-vaja-v-mariboru/

 

GASILSKA BRIGADA MARIBOR
Cesta proletarskih brigad 21
2000 Maribor