64
29.08.2016 ob 17:21 uri
Vremenska ujma, Maribor

V ponedeljek 29.8.2016 smo ob 17:21 uri prejeli prvi klic občana, ki je prosil za našo pomoč zaradi razkrite strehe. Ker smo spremljali dogajanje v naši neposredni bližini v Šentilju, smo vedeli, da je sedaj to neurje že doseglo severni del Maribora in se nam tako ne obeta nič dobrega.
Obsežnost neurja, ki je nato sledilo je bilo brez primere. Iz tega razloga smo nemudoma formirali glavni štab na sedežu gasilske brigade, kateri je sprejemal klice in razporejal delo gasilskim ekipam na terenu. Tako smo do torka zvečer skupaj z gasilci celotne gasilske zveze Maribor opravili več kot 200 intervencij na mariborskem območju. Posredovali smo zaradi razkritih streh, podrtih dreves, zemeljskih plazov in številnih črpanj vode iz kletnih prostorov.
Ob neurju takšnih razsežnosti seveda ni bilo mogoče v prvem trenutku pomagati vsem, a trudili smo se po svojih najboljših močeh in na koncu pomagali vsem. Velika večina občanov to tudi razume in zato so številni pred našim prihodom že sami pričeli s črpanjem vode iz svojih domov.

Hvala vsem sodelavcem, prostovoljnim gasilcem in občanom za izkazano nesebično pomoč ob neurju, ki je spet pustošilo čez štajersko prestolnico in okolico.

Upamo, da se to kot ga nekateri radi imenujejo »stoletno neurje« ne bo kaj kmalu ponovilo, a kljub temu moramo na to biti vedno pripravljeni.